Hinduizm her ne kadar büyük bir zümre tarafından Hindistan ile özdeşleştirilmiş bir din gibi görünse de aslında bir yaşam tarzı olarak dünyanın pek çok noktasına yayılmış durumda. Dini bir bakış açısı olması dışında hayat boyu süren bir öğreti olarak tanımlanabilir. Eğitimden yaşama, ölümden sonrasına kadar devam eden bu öğretinin evreleri ise şöyle sıralanıyor.
- Brahmacharya: Eğitim almak ve kişinin karakterini geliştirmek
- Grihastha: Evlilik ve kariyer içeren dünyevi zevkler ve uğraşlar
- Vanaprastha: Maneviyat
- Sannyasa: Tefekkür hayatı
Hindular için temel alınacak olan kaynaklara Veda ismi verilmektedir. Hinduizm’in temelini oluşturan Vedalar ise çok uzun yıllardır insanlık tarihi boyunca aktarılmaya devam etmiştir. Binlerce yıllık vedalar ilk zamanlarında nesiller arasında anlatı olarak aktarılırken, sonrasında kitaplaştırılmıştır.
Hinduizm Ritüellerini Anlamak
Hinduizm ritüllerini anlamak için, nasıl yapıldığını bilmek gerekir. Tapınaklarda toplanılarak bir arada yapılan Hindu ritüelleri Yüce Olan şeklinde anılan Tanrı’nın rızasını kazanmak üzerinedir. Onlara bahşedilen her şeyin onun memnuniyetiyle geldiğine inanırlar. Bir yaşam öğretisi olduğundan dolayı Hindular yalnızca tapınaklarda ibadet etmezler.
Aynı zamanda bir Hindu sabah kalktığında bir sabah ritüeli olarak mutlak suretle duş alır. Bu yalnızca temizlik değil aynı zamanda fizyolojik bir arınma sekansıdır. Hinduların evde uyguladıkları ritüeller arasında ise şunlara sık sık rastlanabilir.
- Puja
- Meditasyon
- Sessiz dua
- Yoga
Hindular tüm hayatları boyunca bazı standartları önemser ve onları yerine getirmeye gayret eder. Örneğin bir hayır işlemek, birine yardım etmek, bir tapınağı ziyaret etmek, Satsang adı verilen toplu ibadetlere dahil olmak gibi ritüeller son derece popülerdir.
Hindularda ruhsal iyileşmeye inanç çok yüksektir. Dolayısıyla ibadetlerini gerçekleştirdikçe ruhlarının iyileştiği, Yüce olanın onları sevdiğini ve nimetleriyle onlara geri dönüş yapacağını bilirler.
Ayrıca Yajna ve Japa gibi alternatif ritüelleri de vardır. Kabaca bahsetmek gerekirse Hindular Yanja ritüelinde farklı tanrılar adına adaklarda bulunurlar. Japa ritüelinde ise sesli ya da sessiz bir biçimde tanrıyı anmak ritüelin en önemli parçasıdır.
Adım Adım Hinduizm Ritüelleri
Günümüz yaşamıyla özdeşleştirdiğimizde aslında Hindu ritüellerinin yaşam öğretisi halen daha devam ediyor olabilir.
- Vivaha
Evlilik olarak çevrilen bir ritüeldir. Hinduizm’in en önemli samskaraları arasında yer alır.
- Garbhadhana
Çevirisi çocuklar için dua olarak yapılır. Genellikle kadınlar tarafından gerçekleştirilen ritüel iyi bir çocuk sahibi olmak için kadının erkeği seks öncesinde iknasını kapsar.
- Pumsavana
Gebelik gerçekleştikten sonra Cetus için dua olarak tanımlanan ritüeldir. Çocuğun sağlıklı gelişimi önemsenir.
- Simantonnayana
Günümüzde baby shower olarak bilinen akımın geçmişteki halidir. Bir bakıma çocuğunu bekleyen annenin neşesini arttırmak için eşrafının bir araya gelmesi olarak özetlenebilir.
- Jatakarma
Gebelik sonunda çocuğun doğmasıyla beraber doğumun kutlanmasını kapsayan ritüeldir. Doğumu kutlamak olarak çevrilebilir.
- Namakarana
Namakarana ise isim verme ritüelidir. Doğumun 10.günü idealdir. Bazıları tarafından 11.gün yapıldığı da görülür ve bebeğin ismi herkese duyurulmuş olur.
- Nishkramana
Ritüel çocuğun hayatında ilk kez güneşin doğuşunu ya da batışını izlemesini kapsar. Bazıları bunun yerine tapınağa götürmeyi de tercih edebilir.
- Annaprashana
Çocuğun ilk yediği katı gıdayı sembolize eder.
- Karnavedha
Çocuk 7.ayını tamamlarken kulaklarını delinir.
- Chudakarana
Kişisel hijyen öğretisinin ilk adımıdır. 1 yaşına gelen çocuğun saçları kesilir, tırnakları kısaltılır.
- Vidyarambha
Çocuğun gerçek öğretisinin başlangıcıdır. 5 yaşına geldiğinde alfabeyi öğrenmeye başlar.
- Upanayana
8 yaş için kutsal ipliğini alır ve örgün eğitim hayatına başlar.
- Vedarambha
Hinduizm’in temeli olan vedaları incelemeye başlar.
- Keshanta ve Ritushuddhi
Ergenlik dönemini temsil eder. Erkekler sakal tıraşı olurken kızlar için de menarş kutlaması gerçekleştirilir.
- Samavartana
Çevirisi mezuniyet olarak yapılabilir. 12 yıllık eğitimden sonra öğretmenden ayrılır.
- Antyeshti
Ölümle özdeşleştirilen ritüeldir. Kişi ahşap bir tabut içerisinde ateşe verilir.
Kaynak : https://www.keyifli.net/nedir/